Skip to main content

Er is een duidelijk verband tussen hittestress en problemen met mastitis en klauwen.

Met name witte lijn problemen bij koeien. De witte lijn is de verbinding tussen de zoolhoorn en de wandhoorn. Door de zachte structuur is het een kwetsbaar gebied van de klauw.

Problemen met de witte lijn ontstaan doordat de bacteriën in de pens van de koe minder biotine produceren. Biotine is belangrijk voor de groei en het herstel van de klauwhoorn en heeft op die manier ook effect op de klauwgezondheid.

Onder normale omstandigheden kan een koe haar lichaamstemperatuur tussen 38 en 39 graden houden. Bij hittestress werkt dat mechanisme niet meer en moet de koe haar warmteproductie beperken. Dat doet ze door minder te vreten en minder te bewegen. De verandering in voeropname heeft invloed op de penswerking en daarmee op de biotineproductie.

Koeien blijven vaker op één plek staan omdat ze staand beter hun warmte kwijt kunnen. Het lange staan geeft een zwaardere belasting van de klauwen, met zoolbloedingen tot gevolg.

Goede ventilatie zorgt ervoor dat koeien meer gaan liggen, waardoor de druk op de klauwen vermindert. De hele dag vers voer en vers water bevordert de opname en beweging.

Doordat de roostervloer of dichte vloer droger is in de zomer, komt er in die periode meer mortellaro voor. Weidegang heeft daarom een gunstig effect op de infectiedruk.